werkjaar 2020-2021

 • Op zaterdag 5 september gingen we sportief van start met een fietstocht naar het groot Begijnhof van St Amandsberg en Campo Santo. Met de deskundige begeleiding van Bernadette Van De Steene

 • We gaan met de trein of, voor wie dit wenst, met eigen wagen. Voor de trein : we vertrekken om 8u48 in Merelbeke met overstap in Gent. Samenkomst om 8u40 in Merelbeke.

 • op donderdag 25 maart om 19u30 geeft Dirk Musschoot een lezing over zijn voorlaatste boek Sweethearts. Zijn lezingen zijn altijd boeiende vertellingen, al is het nu ook voor hem even aanpassen: hij heeft dit nog nooit online gedaan omdat hij graag zijn publiek in de ogen kijkt en ermee in interactie gaat. Een primeur dus.

  Dirk Musschoot schreef 17 boeken voor kinderen en jongeren. Zijn jeugdboeken zijn vertaald in het Frans, het Duits, het Italiaans en het Deens.

  Sinds 2000 schrijft Dirk ook boeken voor volwassenen. Tot vandaag zijn dat er 15. De bekendste zijn De Vlamingen op de Titanic, Wij gaan naar Amerika, België bevrijd, Van Franschmans en Walenmannen, Moeder is weg, 100 X Noord-Engeland, 100 Jaar Titanic, Belgen maken bommen, Sweethearts en Toen geluk nog heel gewoon was.

  Dirk Musschoot is eindredacteur bij de krant De Gentenaar

  SWEETHEARTS

  Verliefd op de bevrijder

  Dit gaat over die ontelbare Vlaamse meisjes die in de bevrijdingsdagen van 1944 een relatie begonnen met de Britse bevrijder. Wie waren die meisjes en die jongens? Hoe verliepen die relaties? Werd het alleen maar een flirt of kwam er een serieuze vrijage van - met een trouwpartij? Ging hij in België wonen of zij in Groot-Brittannië? En hoe kijken de sweethearts die er vandaag nog zijn terug op hun leven?

   

 • Tijdens deze 2,5 uur durende wandeling door Gontrode, een stukje Kwatrecht en Gijzenzele maken we nog eens een duik in een stukje lokale geschiedenis en werpen we onderweg een blik op een aantal interessante Belgische bunkers uit het interbellum, de beruchte Reichsschule Flandern uit de Tweede Wereldoorlog en  een vertrekplaats voor Duitse luchtschepen en bommenwerpers uit de Eerste Wereldoorlog. Deze historische monumenten worden van de nodige commentaren voorzien.

 • Op zondag 20 juni in de namiddag gaan we met Gents stadsverteller Marc Symoens op stap doorheen Gent: een verhalenwandeling met als thema Keizer Karel en de stroppendragers.