Ros Beiaard 29-5-2022

Ros Beiaardommegang 2020
Het onovertroffen symbool van Dendermonde, de trots van elke Dendermondenaar, is het Ros Beiaard.
Het Ros Beiaardcomité heeft op 31 augustus 2017, tijdens het vuurwerk van de traditionele reuzenommegang Katuit, de datum bekend gemaakt voor de Ros Beiaardommegang van 2020.
Het legendarische paard zal op 24 mei 2020 zijn ronde maken in de stad (het filmpje van de bekendmaking van de datum kan u herbekijken via deze link).
Ros Beiaardommegang
Wie de Dendermondenaren echt wil leren kennen, moet minstens één keer getuige zijn van een Ros Beiaardommegang. Daar komt de ware ziel van de Dendermondenaar naar boven, bij het aanschouwen van ‘zijn Peirt'.
De ommegangen zijn zo zeldzaam dat massa’s stadsgenoten en folkloreliefhebbers uit binnen- en buitenland er jaren op voorhand naar hunkeren en vele jaren nagenieten. Het schouwspel blijft jong en oud begeesteren.
Vroeger had de ommegang plaats op ongeregelde tijdstippen, naar aanleiding van bijzondere gebeurtenissen, bijvoorbeeld een koninklijk bezoek of een speciale historische verjaardag. Vanaf 1990 gaat de ommegang om de 10 jaar uit. Op 24 mei 2020 maakt het Ros met de Vier Heemskinderen op de rug zijn volgende triomftocht door de stad.
Het is telkens weer een folkloristisch topevenement met 100.000 toeschouwers, 2.000 figuranten, 200 paarden en een 20-tal praalwagens.
Het hoogtepunt van de ommegang is het zogenaamde vuurgevecht van het Ros Beiaard op de Grote Markt. Het Ros met de Vier Heemskinderen op de rug en gedragen door 12 stoere pijnders, danst en steigert dan minutenlang op de opzwepende tonen van het Ros Beiaardlied. Bij zijn pogingen om ‘uit te breken’ wordt het telkens tegengehouden door een peloton buskruitschutters. Maar uiteindelijk overwint het Ros Beiaard en verlaat het de Grote Markt … op weg naar zijn rustplaats voor de komende tien jaar.
Omwille van de kwaliteit en internationale uitstraling van dit uniek folkloristisch spektakel, heeft de Unesco in 2005 het Ros Beiaard en zijn ommegang erkend als ‘Meesterwerk van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid’.
De stad Dendermonde is eigenaar van het Ros Beiaard en behoeder van de tradities rond de Ros Beiaardommegang. Voor de organisatie van de tienjaarlijkse ommegang doet de stad een beroep op de vzw Ros Beiaardcomité.
Meer informatie kan u vinden op de website: www.rosbeiaard.be.