davidsfonds groot gent

  • Op de geboortedag van Emile Claus, de belangrijkste impressionist van ons land, start in het mudel de prestigieuze tentoonstelling “Emile Claus. Prins van het luminisme” die de tientallen topwerken van de kunstenaar samenbrengt

  • Maandag 7 november 2016 verliet Leonard Cohen het aardse toneel. Ruim zestig jaar was hij actief als schrijver, zanger, songwriter, filosoof en 'levenskunstenaar'. Hij werd wereldwijd met de dag populairder. Over die unieke man, zijn leven, zijn magische uitstraling gaat het. Rode draad is ' Going Home': we zijn hier op tijdelijke doortocht naar ons ware (t)huis en ons diepere zelf. Deze intieme, inspirerende en filosofische beleving beroert eenieder. 

  • Lezing: Hak om die boom, Geert Berings

    Eén man en één mirakel volstonden om de koppige heidenen in de noordelijke uithoeken van het rijk van de Franken tot het ware geloof te bekeren.

  • Tijdens de Tweede Wereldoorlog vond er onder de radar een gigantische kunstroof plaats. Vanuit de bezette gebieden versleepten de nazi’s kunst naar Duitsland om ambitieuze collecties op te zetten, ook uit België. Hoe konden schilderijen van Memling, Brueghel, Van der Weyden, Jordaens en Cranach zomaar het land verlaten? Journalist Geert Sels legt de puzzelstukken bij mekaar en zocht uit langs welke trafieken belangrijke schilderijen ons land verlieten en hoe, na de oorlog, de schilderijen uit België hun weg vonden naar het Louvre, Tate Britain en andere musea

  • ontdek het Sluizencomplex. Zijn die schepen nu zo groot of zijn wij zo klein? Op het sluizencomplex in Terneuzen vergaap je je aan megaschepen.

  • Steven Decraene volgt sinds 2015 Frankrijk op de voet voor de VRT. Hij doorkruist het land, steeds 'en route', om verslag uit te brengen van presidentsverkiezingen, stakingen en rellen, overstromingen en aanslagen, evenementen groot en klein. Zo leerde hij het land door en door kennen. De grandeur van het Elysée, de Tour, het verleden. Het uitgesproken Frans-zijn van Frankrijk, de Académie, het chauvinisme, de liefde voor 'la république'. De schoonheid van de cultuur, het landschap en de levenskunst. Maar ook het problematische en radicale Frankrijk met zijn eeuwige opstandigheid, zijn worsteling met extreemrechts, zijn gevecht om een wereldmacht te blijven, zijn 'laïcité' versus de islam.

     

  • Miet Ooms is freelance vertaler en auteur. Ze schrijft onder meer voor Over Taal, Taalunie:Bericht en De Taalsector en geeft lezingen over taalvariatie en ...

  • Een unieke gids van een Brusselaar in hart en nieren, met verborgen plekken en fascinerende verhalen.

    In Brussel. De stad waar ik van hou staat Luckas Vander Taelen stil bij de toestand van Brussel, de stad waar hij van houdt en die aan een razend tempo verandert.

  • Het ‘Soete Land van Waes’ laat zich ontdekken op plekken die voor velen niet zo bekend zijn: een variatie aan landschappen en dorpen met verborgen schatten. De ‘Stiltram’ brengt ons in een vrijwel onbekend gebied aan de Schelde: de zuidelijke polder bij Rupelmonde. Het is een prachtig, ongerept natuurgebied met slikken en schorren, elzenbroekbossen en graslanden, waar een aantal dieren huizen. Deze polders vormen het grootste overstromingsgebied van Vlaanderen en zijn een bijzondere schakel in het Sigmaplan ter bescherming van het achterland. Het dorpje Bazel is een parel aan de Schelde. Kleine straten en mooie huizen nestelen zich rond de Sint-Petruskerk en het kasteel Wissekerke. Het kasteel gaat in oorsprong terug op de 13de eeuw. Sedert het eind van de 17de eeuw werd het bewoond door de adellijke familie Vilain XIIII. In 1981 werd het kasteel geklasseerd als monument en is nu samen met het prachtige park eigendom van de gemeente Kruibeke. Een leuke en unieke ervaring: de bezoeker van het kasteel wordt rondgeleid door barones Sophie Louise Zoé de Feltz. Zij was de dochter van een Oostenrijkse diplomaat (1780 – 1853) en was getrouwd met burggraaf Philippe Louis Vilain XIIII (1778 – 1856). Zij was de hofdame van aartshertogin Marie Louise van Oostenrijk, de tweede echtgenote van Napoleon, en van Louise Marie van Orléans, de tweede vrouw van Leopold I. Haar echtgenoot, Philippe Vilain XIIII, was industrieel, burgemeester en betrokken bij de politiek van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.

    Vandaar dat het bezoek aan het kasteel een licht werpt op de politieke omstandigheden en het gedachtegoed van die tijd. Het kasteel bewaart ook de getuigen van de verschillende stijlperiodes. Een dag om te genieten van geschiedenis, kunst, cultuur en gezelligheid. Programma: 09u45 Samenkomst parking sporthal De Dulpop Beekdam Bazel. Wij verplaatsen ons met eigen vervoer. Beschikt u niet over eigen vervoer of heeft u plaats(en) ter beschikking, laat het weten aan willem@davidsfondszwijnaarde.be. Wij regelen het wel. Aan de chauffeur is een kostenvergoeding te betalen van 10 EUR per passagier. 

    10u00 Rit met de Stiltram: zuidkant van de Polders van Kruibeke, het gecontroleerd overstromingsgebied richting Rupelmonde. 

    12u30 Lunch in Bar Bizoe 14u30 Gegidst bezoek kasteel Vilain XIIII Wissekerke 

    17u00 Nabespreking 

    18u00 Terugreis.

    U meldt U aan via willem@davidsfondszwijnaarde.be en maakt uw deelnameprijs uiterlijk 16 april e.k. over aan het Davidsfonds Zwijnaarde via rekening BE27 8910 1401 3173. Aarzel niet, bij interesse, u in te schrijven: de plaatsen zijn beperkt.

    V.u.: Patrick Vandenberghe 0477 25 35 43 patrick@davidsfondszwijnaarde.be 

    Website: www.davidsfondszwijnaarde.be www.zwijnaarde.davidsfonds.be

     

     

  • Live opname podacst: 150 jaar, dat smaakt naar meer !
    door Noel Callebaut en Annelies Van Wittenberghe

  • Ontdek onze charmante wijngaard van 5 Ha in de Vlaamse Ardennen! Bezoek ons voor een unieke wijnervaring met groepen. Proef onze ambachtelijke wijnen

  • Etser, tekenaar, aquarellist en rasechte Gentenaar. Jules De Bruycker wordt in 1870 geboren in de Jan Breydelstraat te Gent, vlak bij het Gravensteen, het Veerleplein en de Vismarkt. Oorspronkelijk is hij hulpstoffeerder. Hij volgt een opleiding aan de Gentse academie. 

    Pas in 1906 ontdekt hij de kunst van het etsen, die hij tot in de perfectie zal ontwikkelen. Tijdens WO I verblijft hij in Londen, waar hij tekent en etst in het atelier van James Whistler. Hij maakt er meesterlijke prenten als zijn visionaire ‘Cyclus van de Dood’: de mens als een nietig wezen tijdens de afschuwelijke oorlog. Na de oorlog trekt hij naar Parijs, waar de Pont Neuf hem bij uitstek inspireert. In Bourges, Amiens en Rouen wordt hij aangegrepen door de grootsheid van de gotische kathedralen. Als geboren Gentenaar is De Bruycker intens gehecht aan zijn stad. Vooral de oude binnenstad boeit hem met de kathedraal en de SintNiklaaskerk. Hij observeert de straten, de pleinen en de mensen: in de kroeg, in de schouwburg, in de wachtzaal van het station, in een kapel, op de markt, in de Vismijn, in het Patershol. Zelfs vanuit zijn dakvenster bekijkt hij de wriemelende mensen; veelal berooide mensen, die zich in armoede en ouderdom door het leven moeten sleuren. Beïnvloed als hij is door Bosch, Bruegel, Dürer en Goya, heeft hij een satirische kijk op de mens. Maar in zijn sociale bewogenheid voelt De Bruycker zich ook ten diepste ‘geraakt’ door die mensen. Hij heeft medelijden met hen. De Bruycker werkt in een heel persoonlijke vormgeving en stijl. In zijn tekeningen en etsen doet zijn trefzekere lijnvoering wonderen: in een gevulde compositie van lichtende en donkere partijen. Grandioos is de suggererende kracht van de lijn, die lege vlakken doet spreken. Jules De Bruycker: een grootmeester in visie en vakmanschap. 

    Programma: 14u15 Samenkomst aan het Museum voor Schone Kunsten Gent, Fernand Scribedreef 1 

    14u30 Gegidst bezoek tentoonstelling 

    17u00 Einde bezoek.

    Toegang (vergoeding gids inbegrepen): 

    Museumpas : 10 EUR Gentenaar : 18 EUR 

    Niet-Gentenaar : 25 EUR 

    U meldt uw deelname aan willem@davidsfondszwijnaarde.be en maakt de toegangsprijs uiterlijk 30 april e.k. over aan het Davidsfonds Zwijnaarde via rekening BE27 8910 1401 3173

     

  • Wat is er allemaal te zien in het Hageland? Laat je verrassen door mooie natuur, statige kerken en zelfs Hagelandse wijndomeinen!

  • Tijdens deze lezing bekijken we de recente ontwikkelingen in de ruimtevaart, de opportuniteiten en gevaren, de commerciële en wetenschappelijke kant