Bruegel in zwart en wit 15-12-2019

In 2019 viert Vlaanderen het leven en de tijd van Pieter Bruegel naar aanleiding van de 450e verjaardag van zijn dood. Een indrukwekkende reeks tentoonstellingen en evenementen zal de wereld tonen wat voor uitzonderlijk kunstenaar hij was, en hoe invloedrijk hij was bij zijn leven.
In het najaar 2019 pakt Brussel uit met de zwart-wit prenten van Bruegel. Uitzonderlijk wordt deze kwetsbare collectie van de koninklijke bibliotheek aan het publiek getoond. In de middeleeuwse Hallepoort in Brussel brengen ze de wereld van Bruegel terug tot leven via virtual reality. De Dulle griet is schittert bovendien terug in het Mayer Van den Bergh museum in Antwerpen na grondige restauratie.

Wist je dat Bruegel meer etsen en gravures dan schilderijen maakte? In zijn leven ontwierp hij zo'n zestig gravures die hem wereldberoemd maakten. Deze zwart-wit prenten waren heel populair, maar meer dan vierhonderd jaar later zijn ze zeldzaam en uiterst kwetsbaar geworden. De Koninklijke Bibliotheek heeft een volledige en ongeëvenaarde collectie zwart-wit prenten van Bruegel. Deze unieke tekeningen worden alleen voor deze bijzondere tentoonstelling uit het depot gehaald. De tentoonstelling biedt inzicht in het leven van Bruegel. Laat je inspireren door zijn geweldige tekeningen en maak je eigen kunstwerk. Of ontdek hoe Bruegels prenten met een 16e-eeuwse pers werden gedrukt. Met behulp van geavanceerde beeldvormingstechnieken zie je op deze tentoonstelling hoe Bruegel zijn fascinerende tekeningen maakte. Je kunt het volledige creatieve proces beleven, van de eerste schets op papier tot en met de voltooide prenten.